Amb la primavera arriba el bon temps i és quan comencen a florir les plantes i els arbres i també apareixen les espigues. Algunes gramínies molt freqüents a la nostra zona, formen unes espigues amb llavors en forma d’arpó que es poden clavar molt fàcilment en el pèl o la pell de les nostres mascotes. Aquestes espigues al clavar-se creen un orifici d’entrada a la pell i poden anar avançant sense capacitat de retrocedir i és aquí on poden crear grans problemes. No només poden entrar per la pell si no també per qualsevol orifici: nas, orelles, ulls, etc.

Quins són els signes que es poden indicar que la nostra mascota té una espiga clavada?

  • Sacsejada d’orelles/cap: les espigues poden entrar per les orelles de la nostra mascota y causar-li de forma aguda dolor, molèsties i per això comencen a sacsejar-les. A vegades, en els gossos amb molt de pèl a les orelles (tipus Cocker), l’espiga pot quedar atrapada en el pèl del voltant de la orella i poc a poc començar a migrar per dins el canal auditiu. Si és així pot causar irritació i si l’espiga resta en el mateix lloc pot desencadenar una infecció a l’oïda.
  • Esternuts: les espigues poden entrar pels orificis nassals de les nostres mascotes mentre olfategen durant el passeig i causar esternuts sobtats i molèsties a la zona del nas. Així doncs es pot observar que l’animal no para de fregar-se el nas amb les potes o altres objectes.
  • Tos: a vegades, les espigues poden entrar per la boca i anar cap els pulmons causant tos que no arriba a resoldre’s amb antibiòtics.
  • Inflamació o irritació dels ulls: les espigues també poden col·locar-se en el cantell medial de l’ull, entre la tercera parpella i la còrnea. Això provoca un intens dolor i l’animal pot començar a tancar l’ull, parpellejar més del compte i fins i tot fregar-se intensament provocant la aparició d’una úlcera a la còrnea.
  • Llepar-se compulsivament les potes: al passejar les espigues poden quedar-se enganxades en el pèl de les potes. Si no es treuen, aquestes poden migrar sota la pell i causar petits abscessos que es manifesten como nòduls envermellits que l’animal no para de llepar-se. Si no es revisen aviat, aquestes espigues poden migrar més cranealment a la pell de les potes.
  • Inflamació del coll i de la boca: algunes espigues poden quedar atrapades entre les dents de les nostres mascotes i provocar inflamació. També poden migrar cap a la gola i provocar l’aparició d’abscessos a la zona del coll.

espiga clavada al peu d'un gps

Per què és important revisar a la nostra mascota després del passeig i treure les espigues?

És important que després de una bona passejada dediquem alguns minuts a revisar la pell, sobretot la zona de les orelles i potes (zona dels coixinets plantars i interdigital). Les espigues no només poden irritar i causar dolor si no també hi ha hagut casos en què poden migrar internament. La migració interna d’una espiga clavada pot provocar infeccions en cavitats com el tòrax (piotòrax) o a la cavitat abdominal (peritonitis). Aquests casos són els més greus, poden posar en perill la vida de l’animal.

 

Comparteix l'entrada a les teves Xarxes Socials
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on buffer
Buffer
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on print
Print